Dr.
Wiebe Derksen
Dr.
Wiebe Derksen
Dr.
Paul van Eekeren
Laurens den Hartog
Dr.
P.J. Schoen
Dr.
J. Pijpe
Dorothea Wiryasaputra
Unieke 7-daagse cursus implantologie, inclusief begeleiding aan de stoel.
Wat is het ITI Curriculum?
Het ITI Curriculum is een wereldwijd gestandaardiseerd educatieprogramma voor tandartsen en MKA-chirurgen (in opleiding) die zich bezighouden, of willen gaan houden, met de orale implantologie. In deze uitgebreide en kleinschalige cursus (maximaal 12 deelnemers) ligt de nadruk op de klinische aspecten van de implantologie. Naast basistechnieken, is er ook uitgebreid aandacht voor meer gevorderde technieken, zoals (immediaat) implanteren in het front, kleine botopbouw en en de sinuslift.
Uniek aan deze cursus is dat je onder begeleiding van een ervaren implantoloog zelf patiënten implanteert in je eigen praktijk. Dit geeft je het vertrouwen om daarna zelfstandig te implanteren of om nieuwe technieken uit te proberen. De patiënten die je behandelt, worden in de cursus uitgebreid voor- en nabesproken.
Via een 40-tal online modules, maar ook gedurende de 7 cursusdagen, ontwikkel je een solide theoretische basis. Er zijn twee examens waarin je opgedane kennis wordt getoetst. Wanneer je deze met goed gevolg hebt afgelegd, ontvang je de internationaal erkend diploma’s van het ITI Curriculum Foundation Level & Intermediate Level.
Programma
Dag 1: 24 januari 2025
Implantaat-prothetiek
Omdat de prothetiek de chirurgie dicteert, starten we de cursus met een uitgebreide verkenning van de implantaat-prothetiek. De diverse implantaatplatformen passeren de revue en je leert voor uiteenlopende indicaties het juiste platform te kiezen. Vervolgens besteden we aandacht aan afdruktechnieken en wordt gesproken over de diverse abutment- materiaalkeuzes voor de suprastructuur. Via een hands-on training maak je kennis met de diverse prothetische componenten en leer je intra-orale scans maken van implantaten. Op de eerste cursusdag staan we ook stil bij de online modules die je in je eigen tijd dient te volgen. Op de vijfde en zevende dag leg je hierover een officieel examen af.
Docenten
Wiebe Derksen & Paul van Eekeren
Dagprogramma
• Introductie cursus
• Implantaatplatformen en connecties
• De implantaatafdruk (conventioneel en digitaal)
• Abutmentkeuzes kroon- en brugwerk
• Materiaalkeuzes implantaat kroon- en brugwerk
• Cementeren en verschroeven
• Hands-on: prothetische componenten & intra-oraal scannen
Dag 2: 25 januari 2025
Chirurgie edentate onderkaak & zijdelingse delen
Op deze tweede cursusdag leer je de basisbeginselen van de implantologische chirurgie. We starten met de edentate onderkaak, waarbij er aandacht is voor anatomie, plaatsingsprocedure en nazorg. Vervolgens maken we een uitstap naar de chirurgische procedure voor het plaatsen van een solitair implantaat in de zijdelingse delen bij de dentate patiënt. Van behandeluitrusting tot incisiedesign en van prepareren van het implantaatbed tot aan hechten: de gehele procedure komt aan bod. De dag wordt afgesloten met een hands-on training waarbij je op een dentaat en edentaat model implantaten plaatst.
Docenten
Laurens den Hartog & Pieter Schoen
Dagprogramma:
• Anatomie en behandelplanning edentate onderkaak
• Plaatsingsprocedure implantaten edentate onderkaak
• Chirurgie solitaire implantaten in de zijdelingse delen
• Hands-on: plaatsen implantaten in de edentate onderkaak en zijdelingse delen dentaat
Dag 3: 14 maart 2025
De botopbouw
De derde cursusdag staat in het teken van de botopbouw. We behandelen eerst de relevante anatomie en bespreken daarna de diverse materialen die gebruikt worden voor een botopbouw. Vervolgens maken we een uitstap naar de sinusbodemelevatie en het gebruik van korte implantaten. Zowel de laterale als de orthograde sinuslift passeren de revue, met veel aandacht voor tips & tricks. Ook nemen we de technieken met je door hoe de kaak kan worden verbreed: van GBR (Guided Bone Regeneration) tot gebruik van (autologe) botblokjes. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner.
Docenten
Justin Pijpe & Paul van Eekeren
Dagprogramma
• Anatomie
• Bot(substituten) en membranen voor botopbouw
• Sinusbodemelevatie: lateraal en orthograad
• Korte implantaten
• GBR en andere technieken voor botverbreding
• Hands-on: sinusbodemelevatie en GBR-procedure
Dag 4: 15 maart 2025
Implanteren in het front
In deze cursus wordt uitvoerig stilgestaan bij implantologie in de anterieure zone. Eerst komt de indicatiestelling voor immediaat, vroeg en laat implanteren aan bod. Dan bespreken we de technieken separaat: hoe plaats je het best een implantaat immediaat en welke cruciale voorbereidingen gaan eraan vooraf? Wat is het stappenplan bij implanteren in een (vroeg) genezen extractie-alveole? Stap voor stap, aan de hand van foto’s en video’s worden de te volgen stappen uitgelegd. De dag wordt afgesloten met een hands-on training, waarin we focussen op immediate implantaatplaatsing.
Docenten
Wiebe Derksen & Laurens den Hartog
Dagprogramma
• Indicatiestelling implanteren in het front
• Immediaat implanteren, de procedure
• Vroegtijdig implanteren, de procedure
• Casuïstiek laat implanteren
• Vrijleggen van implantaten in het front
• Hands-on: immediate implantaatplaatsing
Dag 5: 11 april 2025
3D- behandelplanning en de tijdelijke implantaatkroon
Op de vijfde cursusdag maken we een uitstapje naar de 3D-behandelplanning en guided surgery. De indicatie voor een CBCT en 3D-behandelplanning worden besproken. Je gaat vervolgens zelf aan de slag met een 3D-planning: op een laptop maak je een planning voor twee implantaten in de zijdelingse delen ten behoeve van een brugconstructie en plan je een immediaat te plaatsen implantaat in het front. De middag staat in het teken van de tijdelijke implantaatkroon met aandacht voor de vormgeving van het emergence profile. In een hands-on training maak je zelf een immediaat te plaatsen tijdelijke kroon. De dag wordt afgesloten met het eerste examen.
Docenten
Wiebe Derksen & Laurens den Hartog
Dagprogramma
• Introductie CBCT en guided surgery
• Boorprotocol guided surgery, look & feel
• De tijdelijke implantaatkroon
• Examen
• Hands-on: CoDiagnostiX en immediaat te plaatsen tijdelijke kroon
Dag 6: 5 juni 2025
Medische achtergrond & voorbespreking patiëntbehandelingen
De zesde cursusdag staat in het teken van de medische achtergrond en farmacologie. Bij welke patiënten bestaat er een risico op complicaties en welke voorzorgsmaatregelen neem je? Denk hierbij aan patiënten die antistollingsmedicatie of bisfosfonaten gebruiken. Kun je deze patiënten veilig behandelen? Na de lunch presenteer je, in aanwezigheid van de mentoren, een casus van een patiënt die je onder begeleiding zelf gaat behandelen. De casus wordt vervolgens in de groep besproken.
Docenten
Dorothee Wiryasaputra & Wiebe Derksen
Dagprogramma
• Introductie ASA-score en medische achtergrond
• Antistolling en bisfosfonaatgebruik
• Complicaties, hoe deze te voorkomen en hoe te handelen
• Presentaties en bespreking casussen
Dag 7: 31 oktober 2025
Nabespreking, complicaties, nazorg & peri-implantitis
Op de laatste cursusdag blikken we terug op de casussen die je hebt behandeld. Hoe verliep de behandeling, wat ging goed, wat kan er beter en wat heb je geleerd? Vervolgens maken we een uitstapje naar de nazorg, waarbij er aandacht wordt besteed aan de anatomie van het peri-implantaire weefsel, aan peri-implantaire infecties en hoe deze te zijn voorkomen en te behandelen. We staan stil bij de controle van suprastructuur en het peri-implantaire weefsel: met welk interval vindt een (röntgenologische) controle plaats en waar je op? De dag wordt afgesloten met het tweede examen.
Docenten
Justin Pijpe & Laurens den Hartog
Dagprogramma
• Nabespreking behandelde patiënten
• Anatomie peri-implantaire weefsel
• Nazorgfase: van pocketmeting tot röntgencontrole
• Peri-implantaire infecties: voorkomen en behandelen
• Examen
patiëntbehandelingen met een mentor
Je behandelt patiënten onder begeleiding van een mentor (een ervaren implantoloog). Er wordt een behandeldag gepland om samen met je mentor implantaatbehandelingen uit te voeren in je eigen praktijk. Dit geeft je meer vertrouwen daarna zelfstandigdeze behandelingen uit te gaan voeren. In principe is het een vereiste om vier patiënten – met een ‘straight-forward’ indicatie – implantologisch te behandelen. Meer ervaren cursisten kunnen in overleg ook meer complexe technieken toepassen zoals sinusbodemelevaties of (immediaat) implanteren in het front. Alle op deze dagen te behandelen patiënten worden uitgebreid voorgesproken met je mentor.
Docenten:
Wiebe Derksen
Paul van Eekeren
Laurens den Hartog
Justin Pijpe
Pieter Schoen
Dorothee Wiryasaputra
Cursuslocatie
Kasteel Kerckebosch, Arnhemse Bovenweg 31, 3708 AA Zeist.
Vraag naar de mogelijkheid om te overnachten.
Cursusdata
24 & 25 januari, 14 & 15 maart, 11 april, 5 juni en 31 oktober 2025.
Daarnaast wordt een dag gepland waarop je samen met een ervaren implantoloog patiënten implanteert.
Kosten
7.500 euro, inclusief dag begeleiding aan de stoel.
ITI leden ontvangen 10% korting.
Meer informatie en aanmelden
Voor aanmelden of vragen mail naar netherlands@itisection.org
Examen en diploma
De cursus is een samenvoeging van de officiële ITI Foundation Level en ITI Intermediate Level. Als je slaagt voor de examens, ontvang je van beide niveaus een officieel ITI-diploma.
대상 그룹: 치과 의사, 근과치료전문의, General practitioners, Implantologist, 치과 교정 전문의, 치주병의사, 보철(의치) 전문가, 외과 전문의
제품 세그먼트: Biomaterials, Implantology
연사: Dr. Wiebe Derksen, Dr. Paul van Eekeren
장소: Kasteel Kerckebosch Zeist
연사: Laurens den Hartog, Dr. P.J. Schoen
장소: Kasteel Kerckebosch Zeist
연사: Dr. J. Pijpe, Dr. Paul van Eekeren
장소: Kasteel Kerckebosch Zeist
연사: Laurens den Hartog, Dr. Wiebe Derksen
장소: Kasteel Kerckebosch Zeist
연사: Laurens den Hartog, Dr. Wiebe Derksen
장소: Kasteel Kerckebosch Zeist
연사: Dr. Wiebe Derksen, Dorothea Wiryasaputra
장소: Kasteel Kerckebosch Zeist
연사: Dr. J. Pijpe, Laurens den Hartog
장소: Kasteel Kerckebosch Zeist
Kasteel Kerckebosch
Arnhemse Bovenweg 31
3708 AA Zeist
방향 찾기
Carmen Vanmeerbeek